Is jouw kindje nu zo’n 16 maanden? Dan zijn hier wat activiteiten ter inspiratie die mogelijk een leuke uitdaging kunnen zijn voor een kleintje van deze leeftijd. Deze tips zijn natuurlijk niet 100% te volgen: hou er rekening mee dat elk kindje zijn eigen tijdlijn volgt. Observeer dus goed waar ze mee bezig zijn en speel daarop in. Als je kindje een eerdere activiteit nog heel leuk vindt, kan je deze blijven aanbieden. Is een activiteit nog te eenvoudig (geen/heel korte interesse) of te moeilijk (veel frustratie/opgeven) dan kan je deze beter vervangen. Moeilijke activiteiten kan je later nog eens aanbieden. Op deze leeftijd kan je best zo'n 8 activiteiten aanbieden in de kast van je kindje.
Ik geef bij elke activiteit wat aankoopsuggesties, maar je kan deze vaak ook (al dan niet in een variant) DIY'en, tweedehands vinden of elders kopen.
P.S. De activiteiten uit de vorige leeftijdsgroep kunnen hier ook nog héél geliefd zijn. Denk daarbij zeker aan de puzzel met knoppen, de vormensorteerder, de ringen op stokjes, stapelpotjes en het open-en-sluit werk.
Het grendelbord
We starten bij een topper in elk Montessori huishouden: het grendelbord. Zo’n grendelbord is ideaal voor de nieuwsgierige handjes van je peuter. Bovendien kan hij zo perfect de fijne motoriek oefenen. Misschien kan hij nu maar een deel van de slotjes, maar zo’n grendelbord groeit met je kind mee en uiteindelijk zal hij ze allemaal kunnen openen en sluiten.
Het object-aan-object matchen
Bied je kind een mandje aan met een set van 4 tot 5 objecten in één categorie, waarbij elk een identieke match heeft (er zijn er dus twee van elk). Een mand met keukengerei kan bijvoorbeeld twee identieke vorken, twee identieke metalen kannen, twee identieke kopjes en twee identieke houten lepels bevatten. Je kunt ook dierenfiguren of voertuigen gebruiken, of voorwerpen uit de natuur (dennenappels, rotsen, bladeren, enz.). Moedig je kleintje aan om de bijpassende items te vinden en bij elkaar te leggen. Je kan de items ook benoemen om zo de taalontwikkeling te bevorderen.
Muziekinstrumenten
Muziek is een fantastische manier om je kindje te helpen leren. Instrumenten zijn perfect om kleine handjes bezig en geconcentreerd te houden, of ze nu een liedje zingen of leren tellen. Ze bieden een geweldige zintuigelijke ervaring en gecombineerd met beweging zijn ze ook ideaal om de grote motoriek te stimuleren.
Coinbox - doos met schijf
Nog zo'n klassieker die nooit verveeld. Kleintjes vinden het heerlijk om uit te zoeken hoe ze de munten in de gleuf moeten laten vallen en dan, als ze dat eenmaal onder de knie hebben, hoe ze de doos moeten openen. Je hebt ook heel wat varianten: met lade, met slot en diy-versies.
Realistische voertuigen
Je kindje heeft misschien op jongere leeftijd ook al met kleine auto's gespeeld, maar je zal nu zien dat je kind nu actief doet alsof hij de auto's "bestuurt" op een meer doelgerichte manier die het echte leven nabootst. Kies bij voorkeur voertuigen die lijken op hun levensgrote tegenhangers.
Kralen rijgen aan stok
Beginnen met een rechte stok om kralen te rijgen is ideaal. Met een draadje hebben ze vaak al meer hulp nodig. Geleidelijk gaan ze echter met twee handen aan het werk en zullen draadjes ook gaan lukken. Zet zeker een beperkt aantal kralen uit zodat het niet te overweldigend is.
Bol.com - kralenspel (gebruik deze tot 2,5 zonder de kaartjes)
Staven en ringen
Niet alleen goed voor de fijne motoriek, maar ook om bijvoorbeeld kleuren te leren herkennen. Je kleintje kan stapelen, verzamelen, sorteren en tellen.
Dagelijks leven
Je kleintje zal de taken uit het dagelijkse leven blijven nadoen. Hij ziet ze namelijk elke dag gebeuren. Naast de eenvoudige taken die hij waarschijnlijk al langer meedoet, kan hij nu interesse tonen in activiteiten die meer fysieke coördinatie vereisen, zoals afstoffen, vegen en dweilen. Geef hen - indien mogelijk- echte hulpmiddelen op kinderformaat om in huis te helpen! Denk daarbij zowel aan poetsen als aan mee koken.
Sensorisch spel
Vergeet ook zeker niet dat deze leeftijd ook ideaal is om sensorisch spel aan te bieden. Kinderen van deze leeftijd zijn geïnteresseerd in alle soorten zintuiglijk spel, en bv plasticine is een klassieker die de tand des tijds heeft doorstaan.
Bied hen een verscheidenheid aan eenvoudige hulpmiddelen om mee te werken, zoals een deegroller op kinderformaat, koekjesvormpjes, een botermes op kinderformaat. Ze zullen niet in staat zijn om zelf iets specifieks te creëren, maar genieten in plaats daarvan gewoon van knijpen, kloppen, rollen, snijden en porren.
Ook met waterparels, klei, zand en water kom je vaak al een heel eind.
Neem voor deze activiteiten zeker eens een kijkje bij Raising sprouts en gewoon een mama. Zij zijn toppers op dit gebied.
Comments