top of page
Foto van schrijverYora Stappers

Montessori inspiratie voor 13 - 15 maanden

Is jouw kindje zo ongeveer 13 maanden? Hier zijn wat activiteiten ter inspiratie die mogelijk een leuke uitdaging kunnen zijn voor een kleintje van deze leeftijd. Deze tips zijn natuurlijk niet in marmer gebeiteld: hou er rekening mee dat elk kindje zijn eigen tijdslijn volgt. Observeer dus goed waar ze me bezig zijn en speel daarop in. Als je kindje een eerdere activiteit nog heel leuk vindt, kan je deze blijven aanbieden. Is een activiteit nog te eenvoudig (geen/heel korte interesse) of te moeilijk (veel frustratie/opgeven) dan kan je deze beter pas later nog eens aanbieden. Op deze leeftijd kan je zo'n 6 a 8 activiteiten aanbieden in de kast van je kindje.


Ik geef bij elke activiteit wat aankoopsuggesties, maar je kan deze vaak ook (al dan niet in een variant) DIY'en, tweedehands vinden of elders kopen.


P.S. er zijn uiteraard nog een pak meer activiteiten die net zo geschikt zijn. Ik vond het ontzettend moeilijk om me bij deze selectie te houden!





Gekleurde stapeltoren


De gekleurde ringstapelaar is een klassieker. Hij helpt met de ontwikkeling van oog-handcoördinatie en waarnemingsvaardigheden. Op 13 maanden kan je kindje waarschijnlijk stilaan de ringen op de toren zetten (maar nog niet in volgorde).



Puzzel met grote knoppen


Lovevery - playbox the babbler



Vormenstoof (eenvoudige)


Voor de traditionele vormenstoof met verschillende vormen is het nog wat vroeg (eerder 15-18 maanden), maar met simpele varianten kan je kleintje toch al experimenteren met geometrie, oog-handcoördinatie en fijne motoriek. Cirkels zijn de gemakkelijkste vormen, en in het begin volstaat het dus misschien om enkel de cirkel aan te bieden.






In elkaar passende dozen of potjes


Deze stapelaars komen tegemoet aan de interesse van je kind om dingen in elkaar te steken, en introduceren hen ineens ook het concept van grootte. Op deze leeftijd biedt je best maar 3 of 4 stukken van een set aan, zodat het niet te overweldigend is.





Open-en-toe materiaal


Of het nu gaat om tupperware potjes, een kastje met lades of je portefeuille, kindjes op deze leeftijd doen alles graag open en toe om te ontdekken.





Hamerbank met ballen


De hamerbank helpt met de oog-handcoördinatie, de armspieren, de concentratie en focus. Sommige helpen ook met het leren van objectpermanentie. Je kindje zal de ballen eerst met zijn handje erdoor duwen en pas later met een hamertje.




Taalmandjes


De taal en het ontdekken van je kindje stimuleren, dat gaat supergoed met ontdekmandjes. Bijvoorbeeld een mandje met tuingereedschap, dieren, fruit, huishoudspullen, keukenspullen, soorten autos.... Eigenlijk kan alles in zo'n mandje. Bied voor deze leeftijd zo'n 4 a 5 items aan en laat je kindje exploreren.



Pop-up speelgoed


Het pop-up speelgoed groeit echt met je kind mee. Eerst zal het leren om de staafjes uit de houders te pakken (+-9 maanden), daarna om ze er weer in te steken en uiteindelijk om ze op kleur te sorteren. Ergens daartussen komt dan ook de verrassing om succesvol de staafjes te doen 'poppen'. Een echte favoriet van Zoyla, die wekenlang altijd met al haar staafjes in de hand op pad was.



Ringen op basis


Ook deze stapelaars zijn een must voor de oog-handcoördinatie, waarbij een fijnere motoriek nodig is dan bij de ringstapelaar. Hierdoor moet je kind verschillende vingergrepen oefenen, afhankelijk van welke vorm er op het stokje wordt gestoken. Er is ook een gemakkelijkere variant met kubus en een moeilijkere variant met drie kleuren.



Amazon - Kubussen



Hopelijk vonden jullie zo al wat inspiratie voor speelgoed voor deze leeftijd. Wil je graag eens wat speelgoed en materiaal komen uittestten en ondertussen fijn spelen? Kom dan zeker eens langs bij Mamapunt



767 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page